hits

NÅR BLE DET ULOVLIG Å KJEFTE?

30.03.2016 - 10:00 Ingen kommentarer

Kjenner jeg blir litt satt ut, når jeg leser enkelte svar på innlegget mitt om å kjefte på andres barn. Jeg blir overrasket over hvor mange som sier at man aldri skal kjefte på et barn, for mitt spørsmål da er jo; Hvordan kan man sette grenser og gi barna en god oppdragelse uten å kjefte? Å irrettesette andres barn, er jo bare et annet ord for å kjefte, med samme betydning. Jeg kjefter på mine egne barn hver eneste dag, men jeg begynner jo å lure på hva i alle dager dere kaller "å kjefte"? 

Det sier seg selv at man skal snakke til barn med måte, og tilrettelegge snakkemetode, ord og forventninger til barnets alder og ferdigher. Jeg kaller alle uenige tilbakemeldinger for kjefting, om det så er å si "Nei, det kan du ikke gjøre" eller "Nå må du tenke deg om i skammekroken". Man må jo kjefte på barn for å få dem til å fungere i samfunnet. Nei man trenger ikke heve stemmen, eller bruke ord man ellers ikke vil bruke, men man skal kunne gi beskjed enten det er mine eller dine barn. 

Ingen kan komme her å fortelle meg at de som små aldri har blitt kjeftet på av sine foreldre. Jeg tror folk har misforstått ordet "kjefte", fordi det ikke høres pedagogisk riktig ut. Men av og til må man stoppe opp litt å tenke på hva som er logisk riktig i en situasjon, og ikke bare det perfekte pedagogiske livet. Om jeg så hadde sagt "snakket til", hadde det vært bedre? Jeg ville likevel utrykket meg til mine og dine barn på samme måte som jeg ville gjort når jeg selv kaller det kjefting. 

Jeg er overhodet ikke noe pedagogisk tilrettelagt mamma, og det tør jeg å si høyt. Jeg har sikkert noen leker som ikke har fått terningskast seks av eksperter, og barna mine spiser ikke fisk til hvert eneste måltid. Jeg kan likevel se sunn fornuft i valg jeg tar, og måten jeg behandler mine og andres barn. Det sier seg selv at man skal snakke til barn på en riktig måte, hvorfor skal ikke det være en selvfølge når det er jeg som utaler meg? 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar